Scanomed - Nukleráis medicina központok

Hogyan használjuk helyesen és egészségesen a klímát?

Itt a nyár, rendszeresen harminc fok fölé emelkedik a hőmérséklet, nem könnyű védekezni ez ellen. A nyári hőséget gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban. Valóban kellemes egy hűs lakásban álomra hajtani a fejünket, vagy izzadás nélkül végigdolgozni a munkanapot, nem beszélve a dugóban araszolásról. Azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet a használata. Így mielőtt bekapcsoljuk, érdemes mérlegelnünk, hogy valóban jót tesz-e a szervezetünknek.

A hőség okozta leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, kimerültség, koncentráció hiánya, amely vezetés vagy fizikai munkavégzés közben különösen veszélyes. Hőségben kevésbé bírjuk a terhelést, a meleg okozta alvási problémák kialvatlansághoz, stresszhez vezethetnek, amely kihat a munkánkra, társas kapcsolatainkra. A kánikula fokozhatja a depressziós tüneteket, a szív-és érrendszeri betegséggel küzdők körében pedig hirtelen rosszullétekhez vezethet. A klíma használata mellett csökkenthetjük, elkerülhetjük a fenti tünetek előfordulását.

Ugyanakkor a klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Sokaknál jelentkezik megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüszkölés, köhögés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás is. A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. A klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami a helyiségben van, vagyis friss levegővel nem cseréli ki. Ez jótékony lehet olyan embereknél, akik erősen szenvednek a pollenek okozta allergiától, mivel a kintről érkező allergének nem jutnak be, illetve a helyiségben lévőket pedig a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja. Ha azonban a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem kellően tiszta, akkor ebben az esetben akár még több gondot is okozhatnak, mivel ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának.

Nem tartani kell a klímaberendezésektől, hanem inkább helyesen használni! Most adunk néhány tippet, mire figyeljünk oda a klímahasználatnál.

Általános tanács, hogy maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között és fokozatosan kell lehűteni vagy felmelegíteni a szervezetünket. Ha hirtelen lépünk ki a melegbe, szédülés és émelygés jelentkezhet. Ha autóban használjuk a klímát, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünket minél kisebb sokként érje a hőmérsékletkülönbség. Ha pedig a kinti hőségből lépünk a túlságosan is lehűtött helyiségbe, akkor megfázással és tüdőgyulladással is számolnunk kell. Erre kifejezetten oda kell figyelnünk, hiszen az orvosok tapasztalatai szerint az utóbbi években százból tizenöt-húsz ember ennek köszönheti nyáron jelentkező megfázásos tüneteit.

Ezek mellett technikai oldalról is érdemes odafigyelnünk a helyes klímahasználatra. Fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztessük a készüléket, különösen a hűtőszezon beindulása előtt. A karbantartás során a szerelő ellenőrzi a hűtőközeg megfelelő nyomását, a készülék helyes működését és kitisztítja a berendezés szűrőrendszerét. Ha ez a tisztítás elmarad, a beltéri egységben megmarad a por, ami a szűrő telítődésével visszakerülhet a légtérbe, fokozva az allergiás tünetek kockázatát. Fontos, hogy mi magunk is tisztítsuk a készüléket, és elpusztítsuk a lerakódott kórokozókat és baktériumokat. A szükségesnél ritkább vagy felületesebb tisztítás miatt elszaporodott baktériumok ugyanis szintén okozhatnak légúti panaszokat.

A legfontosabb tehát, hogy rendszeresen – az autóban és az otthonunkban évente legalább egyszer, az irodában pedig kétszer, háromszor is – tisztítsuk és fertőtlenítsük a klímaberendezést. Lakásnál vagy az irodában a kültéri egység tisztítására is figyeljünk.

Érdemes klíma vásárláskor is szakértővel konzultálni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen az otthonunk, minden lakásba más és más típusú klíma való, és az sem mindegy, hogy mekkora területet szeretnénk lehűteni.

A közvetlen hideg levegő hatására ráadásul ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz, például klímareumához vezethet. Emiatt fontos kerülni, hogy közvetlenül a testünkre irányítsuk a klímát. Úgy kell megtervezni a készülékek elhelyezését, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk.

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént. Sokan gondolják, hogy be kell zárkóznunk egész nap, ha klíma van a lakásban. Azonban ez nem igaz, nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. A klímaberendezés nem hoz valódi új levegőt a lakásba, a már meglévőt használja fel és forgatja. Az esti órákban, amikor már kellemesre lehűlt az időjárás, tárjuk ki az ablakokat és az ajtókat, hogy friss levegő áramoljon be!

Plusz tanácsként érdemes lehet télen is bekapcsolni a klímát havonta egyszer, 15-20 percre, ezzel ugyanis megóvhatjuk a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabíthatjuk a klíma élettartamát.

Mindemellett pedig nyáron is elengedhetetlen a megfelelő vitamin pótlás, hiszen a C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A klíma szárító hatása ellen pedig bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

Ha mégsem vigyáztunk kellőképpen, és a klíma hatására már kialakultak mozgásszervi panaszok, légúti problémák, nyak-vállövi izomfájdalmak, mint például a klímareuma, kezelésére kiváló megoldást nyújthatnak a termálvizes fürdőzések, a sókamrák és az inhaláció. Amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek károsodását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, viszont a reumát maradéktalanul gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. Ezért inkább vigyázzunk jobban magunkra és egészségünkre a nyári kánikulában is!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés