Scanomed - Nukleráis medicina központok

Hogyan hasznosítsuk a júniusi levendula virágzás "ajándékait"

 

A levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, de használata az ősi Egyiptomig vezethető vissza, ahol a mumifikáció folyamatában is szerepet játszott. Később a fürdővizek adalékanyagaként a szépségápolás meghatározó növényévé vált Perzsiában, az ókori Görögországban és Rómában is. Ezek a kultúrák úgy gondolták, hogy a levendula segít megtisztítani a testet és a lelket. Megjegyzendő, hogy a levendula elnevezését a latin lavare kifejezésre vezetik vissza, ami szó szerint azt jelenti, hogy “mosni”.

A növény szüretelése nagyon aktuális téma, hiszen a legtöbb levendulabokor júniusban kezd el virágozni. Az aratás időpontja azonban attól függ, hogy milyen célra szeretnénk később felhasználni a levendulát. Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor vágjuk le a virágokat, amikor az első két virág már kinyílt, de a többi rügy még zárt. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után ételbe, italba, de illatosító tasakba is felhasználhatjuk. A gasztronómia világában a növény virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. Az illóolaj készítéséhez viszont a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású. A levendula virága ehető, ezért bátran díszíthetjük vele ételeinket vagy készíthetünk belőle akár szörpöt is. Ügyeljünk azonban arra, hogy a virágzat illóolaj-tartalma a teljes virágzáskor a legnagyobb. Ez a betakarításra legalkalmasabb időpont mindössze 7-8 napig tart. Nagyobb ültetvények esetén ezért már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni a betakarítást.

Most ejtsünk szót szót a levendula jótákony hatásairól:

 • Fokozza a testi és lelki frissességet.
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatású.
 • Feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású.
 • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a migrént, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
 • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
 • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket.
 • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
 • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja.
 • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
 • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti.
 • Relaxál, regenerál, erősíti az immunrednszert.
 • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
 • A bőrápolásban is kiváló, fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
 • Csökkenti az izmok és izületek gyulladását.

Láthatjuk a levendula felhasználására számos mód létezik. Teaként fogyasztva vagy fürdővízben illóolajként használva ellazítja az izmokat és segít relaxálni. Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően nagyon jó a pszichés panaszok kezelésében, a fáradtság, a stressz, az alvászavar leküzdésében. Levendulaszappanként arctisztításhoz, illetve levendulavízként lakásillatosításhoz is használható.

Konyhai fekhasználás tekintetében készíthetünk belőle lekvárt, zseléket, szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van. Tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve. Virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk. Salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet. Szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál.

A hazánk leghíresebb levendulaültetvénye Tihanyban van. Itt rendezik meg minden évben, így idén is a Levendula Fesztivált, ami jelenleg is zajlik. A csodaszép környezet és az érdekes programok miatt érdemes egyszer ellátogatni ide, már cask azért is, mert a levendula szerelmesei saját maguk is arathatják a növényt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Szedd magad!”-akciója keretében.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés