Scanomed - Nukleráis medicina központok

Az újévi fogadalmak sikerének titkai

Az újévi fogadalmakról már esett szó általunk, hiszen decemberi Facebook játékunk is a leggyakoribb újévi fogadalmakról szólt. Most azonban szeretnénk kicsit a fogadalmak megvalósításához szükséges pszichológiai tényezőkről is néhány szót ejteni.

Az újévi fogadalmak gyorsan illanó dolgok, amiket nagy vehemenciával találunk ki, hogy aztán pár nap, pár hét vagy pár hónap múlva fel is adjuk őket. A kevesebb több! Nem kell, hogy felforgató hatású fogadalmakat tegyünk, elég, ha azok apránként segítenek hozzá a nagy, végső célhoz. Egy pszichológiai kutatás szerint az újévi fogadalmak menetrend szerinti kudarcának az az oka, hogy az emberek nem állnak készen arra, hogy megváltoztassák a szokásaikat – különösen a rosszakat. Igazából nem belebukunk az újévi fogadalmakba, egyszerűen nem gondoljuk elég komolyan őket, csak úgy teszünk, mintha elhatároznánk. A legnépszerűbb fogadalmakhoz – lefogyok, abbahagyom a dohányzást, egészségesen élek, többet mozgok, kevesebbet költök – részletesen kidolgozott akciótervre van szükség, hogy valóban átültessük őket a hétköznapokra.

A másik oka a kudarcnak, hogy irreális célokat és elvárásokat tűzünk ki magunk elé – mintha csak szándékosan szabotálni akarnák a terveinket azzal, hogy irreális ígéreteket teszünk, amelyek nincsenek összhangban azzal, ahogyan valójában látjuk magunkat. Ezzel nemcsak a saját ígéreteink kudarcát garantáljuk, hanem az önbecsülésünket is alaposan aláássuk.

És végül az ok és okozat összefüggéseit, az újévi fogadalmaknál sem érdemes alábecsülni, de félreértelmezni sem. Nem fog varázsütésre megváltozni az életünk, legyünk türelmesek!

Ahhoz képest, hogy ilyen sok buktatója van, mégis újra és újra teszünk újévi fogadalmakat, úgy tűnik, van bennünk természetes hajlam saját magunk jobbítására. Újév idején pedig abban az illúzióban ringathatjuk magunkat, hogy mindent elölről kezdhetünk.

Az újévi fogadalmaknak ráadásul múltjuk van, Julius Caesar indította el a hagyományt: január elsején Janus tiszteletére tett fogadalmat – ő az a bizonyos kétarcú római istenség, akinek ez a figyelemre méltó adottsága lehetővé teszi, hogy egyszerre nézzen vissza a múltba, és előre a jövőbe. Ha jobban belegondolunk, az évnek ebben a szakában pont ezt csináljuk: mindannyiunkban van egy kis Janus.

Az újévi fogadalmak, célkitűzések működési elveiről és lélektanáról rengeteg vizsgálat, kísérlet és tanulmány született. Nézzük a leginkább hasznosítható következtetéseket:

 • Fogadalmak sora helyett inkább csak egyetlen fogadalomra koncentráljunk, abból a tudományosan bizonyított okból kifolyólag, hogy az agyunk – egész pontosan a prefrontális kortexünk, amelynek az agysejtjei az akaraterőnket működtetik – sok fogadalmat nem bír kezelni. Már egy fogadalom megvalósításához is rengeteg akaraterő kell, sok fogadalom viszont olyan erős kognitív terhelést ad az agynak, hogy az akaraterőnk egyszerűen feladja. Sokkal jobban járunk, ha kiválasztjuk azt a célt, amely éppen a legfontosabb nekünk, és ennek az egynek a megvalósításához kezdünk neki.
 • Szeressük azt a célt, amelyet el akarunk érni. Ha olyasmivel próbálkozunk, amit utálunk – még akkor is, ha az egészségünknek nagy szívességet tennénk vele –, az általában azonnali bukáshoz vezet.
 • Kerüljük az általánosságokat, mert nem sok kapaszkodót adnak, amikor a helyzet komolyra fordul, és a célok megvalósításán kellene dolgoznunk. Szóval az „egészségesebben élek”, „többet mozgok” elhatározásoknak tényleg nincs sok értelme, de ha már azon is agyalunk kicsit, hogy mindezt hogyan csináljuk, máris közelebb kerülünk a céljainkhoz, és a fogadalomnak is lesz tétje.

A célokat először le kell fordítani valamiféle szokásra. Például, ha le egészségesen akarunk élni, kezdjük azzal, hogy a reggeli kakaós csigát lecseréljük egy banánra. Ha fogyni szeretnénk, akkor azzal, hogy munka után öt percig sétálunk egy jót. És véletlenül se idegeskedjünk amiatt, ha az újévben kevesebbet akarunk stresszelni. Egyszerűen csak csípjünk le pár percet a napból, amit a semmittevésnek szánunk. Ha a legkisebb összetevőjére bontjuk le a fogadalmat, máris 50 százalékkal nagyobb eséllyel tudjuk valóra váltani.

Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az akaraterő nem valamiféle velünk született személyiségjegy, hanem sokkal inkább olyan, mint egy izom, amelyet edzésben kell tartani. Viszont pont úgy, mint az izmot, ezt sem szabad megerőltetni: ne akarjunk olyan súlyokat emelgetni, amelyeket nem bírunk el. És ne feledkezzünk meg a türelemről sem. Főleg, ha olyan, vég nélküli célokat tűzünk ki magunk elé, mint amilyen az egészséges élet.

Most végezetül néhány jó tanács, ha úgy döntöttünk, idén az egészségesebb élet a cél:

 • Többször együnk keveset! Étkezzünk naponta legalább 5 alkalommal mértékletesen!
 • Energia bevitelünk legyen mindig egyensúlyban energiafelhasználásunkkal!
 • Csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét, különös tekintettel az egyszerű cukrokra!
 • Táplálkozzunk fehérje dúsan, együnk több sovány húst, halat, zsírszegény túrót, sajtot!
 • Soha ne együnk egyszerre nagy mennyiségű gyümölcsöt, mert a magas egyszerű cukortartalmuk gyors és erőteljes inzulin választ vált ki, így fokozva a zsírraktározást!
 • Ne feledjük, a jól működő emésztéshez szükséges a megfelelő rostbevitel. Minden étkezésünk tartalmazzon nyers zöldségeket, salátákat és magas rosttartalmú táplálékokat!
 • Tartsunk mértéket az alkoholtartalmú italok fogyasztásában!
 • Figyeljünk a táplálékaink telített zsírsav-tartalmának csökkentésére, és koncentráljunk az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának egyensúlyára! Ebben sokat segíthet a halolaj készítmények rendszeres fogyasztása.
 • Ne igyunk rendszeresen és mértéktelenül cukros üdítőitalokat, energiaitalokat, igyunk inkább zöld teát!
 • Figyeljünk szervezetünk hidratációjára! Mivel testünk közel kétharmada víz, így optimális működéséhez elengedhetetlen a rendszeres folyadékbevitel. A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét; szabályozza a vérnyomást. Sose várjuk meg, míg szomjasak leszünk!
 • Csempésszen több mozgást az életébe: ne hívja a liftet, inkább gyalogoljon, ne menjen hazáig busszal, tegye meg gyalog az utolsó megállónyi távolságot! Kiránduljon gyakrabban!
 • Igyekezzünk a káros szenvedélyeinkről leszokni!
 • Fél siker az egészséges életmódhoz vezető úton, ha a szűrővizsgálatok fontosságát tudatosítjuk! Kifogás mindig akadhat kismillió: nem győzzük kivárni a várólistát, macerás elmenni a beutalóért, és persze dolgozik bennünk a félelem is. Tájékozódjon előre, melyik vizsgálaton mi történik, így az információhiány miatti félelmeit is felszámolhatja!

Ha elképzeljük a fogadalmunk, mint egy egészségesebb élet felé vezető utat, akkor teljesen magától értetődő, hogy a célunk eléréséhez lépkednünk kell. Egyik lépést a másik után, más módja tényleg nincs az előrejutásnak. És ne feledjük, hogy az egészségesebb élet felé vezető út nem december utolsó napjával ér véget, ahol, mint egy kincses ládát, kaparinthatjuk meg az ’egészséges életet’. Sokkal inkább az egészségtudatos élet maga az úton való lépkedés. így, aki fogadalmat tett, az már az úton jár, és ha Ön is eljutott ide, egy hatalmas sikert már el is könyvelhet magának!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés